Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Βουλγαρία :Διαμαρτυρίες για την συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο στη Συρία.

2013-08-30 23:33


Βουλγαρία :Διαμαρτυρίες   για την συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο στη Συρία.

Μείωση Μεγέθους Γραμματοσειρά

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι βούλγαροι πολίτες στην απόφαση του προέδρου της χώρας Ρόσεν Πλεβνελίεβ να τάχθει στο πλευρό των δυτικών συμμάχων του Ν.Α.Τ.Ο. στην επικείμενη επέμβαση στην Συρία. Αυτόνομες ομάδες πολιτών, καθώς και κινήματα όπως το «Τσε Γκεβάρα», της βουλγάρικης ριζοσπαστικής αριστεράς, καταδίκασαν την απόφαση Πλεβνελίεβ και ζήτησαν την άμεση και άνευ όρων ουδετερότητα και αποστασιοποίηση της χώρας από την ιμπεριαλιστική επέμβαση του Ν.Α.Τ.Ο. Πορείες διαμαρτυρίας σημειώθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ πλακάτ με την επιγραφή «κάτω τα χέρια από την Συρία» κρεμάστηκε στο άγαλμα του Αλιόσα, στην Φιλιππούπολη.

Ο Πρόεδρος της χώρας, με τον υπουργό Αμύνης Άνγκελ Ναϊντένοβ, σε δηλώσεις τους, καταδίκασαν την χρήση χημικών όπλων ως πράξη «απάνθρωπη» και «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», ενώ το Υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε πως παρότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις για ουδετερότητα της χώρας και την εύρεση διπλωματικής λύσης, η Βουλγαρία θα ταχθεί στο πλευρό των συμμάχων της εάν αυτό της ζητηθεί. Στον αντίποδα, η αξιωματική αντιπολίτευση του μέχρι πρότινως προθυπουργού της χώρας, Μπόικο Μπορίσοβ, εξέφρασε ανησυχίες για την στάση της κυβέρνησης, λέγοντας οτι άμεση συμμετοχή στα σχέδια του Ν.Α.Τ.Ο. μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την Βουλγαρία, από μεγάλα μεταναστευτικά κύματα έως και τρομοκρατία.

Πυρά δέχτηκε η βουλγάρικη κυβέρνηση και από τον Σύριο πρέσβη στην Βουλγαρία, Μπασάρ Σαφεχέι, ο οποίος με τις δηλώσεις του αρνήθηκε κατηγορηματικά την χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό, λέγοντας πως «ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν και ούτε θα χρησιμοποιηθούν τέτοιου είδους όπλα κατά του λαού» και έκανε σαφές πως εάν ο πόλεμος δεν γίνεται να αποφευχθεί, η Συρία θα αντεπιτεθεί σκληρά. Κατά τον πρέσβη, πάνω από 130 χώρες έχουν ενταχθεί στο σχέδιο κατά της χώρας του, κατόπιν οικονομικής απολαβής, και προσπαθούν να μετακινήσουν τον πόλεμο εκτώς των συνόρων της Συρίας.

alyosha30_08_2013

Θεόκλητος Γούνης ΡΕΠΟΡΤΑΖ ( Έλληνας φοιτητής από Βουλγαρία )  Πηγή φοτογραφιών: focus-fen.net