Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Βούλγαροι και Έλληνες φοιτητές της ΠΑ.Σ.Ε, οργάνωσαν εκδήλωση 40 χρόνια απ'την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

2013-11-16 11:10

Οι Βούλγαροι και Έλληνες φοιτητές της ΠΑ.Σ.Ε

Οργάνωσαν εκδήλωση σε χώρο του Πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης "Паисий Хилендарски"

για τα 40 χρόνια απ'την επέτειο της Φοιτητικής

Λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ο οργανωτής της εκδήλωσης ήταν το Τμήμα Σπουδαστών της Πανεργατικής Συνδικαλιστικής Ένωσης. Την εισήγηση την έκανε ο Γεώργιος Κόκκοτας, Πρόεδρος του Τμήματος Σπουδαστών της ΠΑ.Σ.Ε. Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο της ΚΝΕ για τον ρόλο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και των ταξικών λαϊκών οργανώσεων ενάντια στην πάλη κατά της Δικτατορίας. Η εκδήλωση έληξε με συζήτηση για τον ρόλο των φοιτητών ενάντια στον καπιταλισμό και τον φυσικό δεσμό μεταξύ αυτών και της εργατικής τάξης με τα σωματεία και τις οργανώσεις της. Όλοι όσοι ήταν παρών συμφώνησαν με τη θέση ότι "Το μέλλον μας δεν είναι ο Καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο Σοσιαλισμός!"

 

Την εισήγηση την έκανε ο Γεώργιος Κόκκοτας, Πρόεδρος του Τμήματος Σπουδαστών της ΠΑ.Σ.Ε. 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Σας ευχαριστώ θερμά, εκ μέρους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Πανεργατικής Συνδικαλιστικής Ένωσης και του Προεδρείου του τμήματος Σπουδαστών της ΠΑ.Σ.Ε για τη σημερινή σας παρουσία στην εκδήλωσή μας για τα 40 χρόνια απ’ την Εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, στις 17 Νοέμβρη του 1973.                                                                              

Ευχαριστώ και για την παρουσία τους στην εκδήλωση, τον σύντροφο Πάβελ Ιβανόφ, Πρόεδρο της Ένωσης Κομμουνιστών Βουλγαρίας και την συντρόφισσα Πέτια Παλικρούσεβα, Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κινήματος «Τσε Γκεβάρα».

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα σταθμό στην ιστορία του λαϊκού εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, σαν ένα ηχηρό χτύπημα στην αστική τάξη από τους λαούς με την οργανωμένη πάλη τους, για τη χειραφέτησή τους, την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Πολλά συμπεράσματα βγαίνουν απ’ αυτήν την εξέγερση.                                                                                                    

 Συμπεράσματα που καθιστούν ξεκάθαρο το πρόσωπο των εκμεταλλευτών, που άλλοτε με νόμιμα και «Ειρηνικά» μέσα ξεγελούν τις εργατικές μάζες, τους φτωχούς αγρότες, την νεολαία και άλλοτε, με βίαιο και βάναυσο τρόπο καταπιέζουν το λαό για τα κέρδη των βιομηχάνων και των μονοπωλίων.

Βγαίνουν όμως και συμπεράσματα για το πώς η εργατική τάξη, οργανωμένα, μπορεί να επιβάλλει τη δικιά της θέληση πάνω στα συμφέροντα των καπιταλιστών και των μαριονέτων τους. Οι λαοί πηγαίνουν πάντα μπροστά!

Σήμερα τιμούμε την 40χρονη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου. Την ηρωική αντιΕΦΕΕ, την ΕΣΑΚ, το ΠΑΜ με το ΠΑΜ νέων, την ΜΟΔΝΕ, τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που έδωσαν τη ζωή τους για ν’ανατραπεί η 7χρονη δικτατορία που καταπατούσε ακόμη και βασικά αστικά δικαιώματα, όπως αυτό του ελεύθερου λόγου και της σκέψης, του συνδικαλισμού, της ψήφου. Χρησιμοποιούμε την εμπειρία αυτή για τους νέους αγώνες μας, που στόχο έχουν μια ζωή δημιουργική, ελεύθερη και όμορφη. Χρησιμοποιούμε αυτήν την εμπειρία για ν’αντιπαλέψουμε εικονικές καταλήψεις, χωρίς πραγματικά αιτήματα, που στόχο έχουν μια αλλαγή στην κυβέρνηση, έναν πιο καλό καπιταλισμό, με φτιασιδώματα και μερεμέτια, που στην ουσία είναι στάχτη στα μάτια του λαού.                                                                                                                                               

Η πάλη μας πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην ανατροπή του σάπιου αυτού συστήματος, χωρίς να ξεχνάμε τα καθημερινά προβλήματα των εργατών, των μανάδων, των ανέργων.                

   Δεν μπορούμε να διαδηλώνουμε και να ζητάμε μια απλή αλλαγή μιας αστικής κυβέρνησης γιατί η εξουσία, τα μεγάλα εργοστάσια, οι επιχειρήσεις δεν έρχονται σε εργατικά χέρια, αλλά η ιδιοκτησία τους μένει στους ίδιους. Πάλι η Διεθνής Έκθεση θα είναι στα χέρια του Γκέργκοφ, πάλι η Ολυμπιακή αεροπορία στην Ελλάδα, θα είναι στα χέρια του Βγενόπουλου και φυσικά, πάλι οι μεγαλοκαρχαρίες και τσιράκια τους θα πιέζουν για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μειώσεις σε ασφαλίσεις, αύξηση του εργάσιμου χρόνου, πάλι νέα αντιλαϊκά μέτρα, πάλι ανεργία, εργοδοτική τρομοκρατία, πάλι παιδάκια να λιποθυμούν στα σχολεία.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, το πρόβλημα της εποχής  μας, δεν είναι η μια ή άλλη κυβέρνηση, οι κρίσεις αυτές που ζούμε, δεν είναι μόνο κρίσεις αξιών και ηθών όπως διακηρύσσουν ορισμένοι, ούτε μόνο κρίσεις χρέους. Είναι κρίσεις του συστήματος, του καπιταλιστικού συστήματος κι ως τέτοιες πρέπει ν’αντιμετωπίζονται απ’τον εργαζόμενο λαό.                              

Το πρόβλημά μας, λοιπόν, είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός και τα επιτελεία του, τους ιμπεριαλιστικούς του οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, γιατί είναι αυτός που δημιουργεί τα χρέη στις χώρες, τους πολέμους στη Μέση Ανατολή, την άνοδο των ναζιστικών κομμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες, για να έχει τους λαούς υποχείρια στα σχέδιά του.

Ζούμε στην εποχή που τα αστικά ΜΜΕ, έχουν συνδέσει στις συνειδήσεις των νέων, την πολιτικοποίηση με την ψευτιά, την απάτη.                                                                                                                                                                                                                               

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου αποδεικνύει ότι μια ταξικά πολιτικοποιημένη νεολαία, μαζί με μια εξίσου ταξικά πολιτικοποιημένη εργατική τάξη και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μπροστάρη, κατάφεραν ν’ανατρέψουν μια βάναυση δικτατορία που για επτά χρόνια έστελνε σε κρατητήρια κι εκτελέσεις χιλιάδες Κομμουνιστές και δημοκρατικούς ανθρώπους, δολοφονούσε πρωτοπόρους αγωνιστές, όπως οι προκάτοχοι τους τον Γρηγόρη Λαμπράκη και οδήγησε τον λαό στην μιζέρια και την εξαθλίωση.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, σας καλέσαμε σήμερα εδώ γιατί πιστεύουμε ότι οι φοιτητές σε κάθε χώρα κουβαλάν αυτό το αγωνιστικό παρελθόν. Οι φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους είναι εκείνοι που πρέπει να δείχνουν το δρόμο για την ανατροπή του άδικου, την εξάλειψη της φτώχειας, της πείνας, της ηττοπάθειας, οργανωμένοι στα σωματεία τους, να βάζουν στη θέση του κάθε «πεφωτισμένο» που ρίχνει στάχτη στα μάτια των φοιτητών, ότι με μια ηθική, αλλά αστική κυβέρνηση, τα πράγματα θα έρθουν στα ίσια τους, ότι ο στόχος τους δεν είναι η αστική τάξη και τα μονοπώλια.

Η ΠΑ.Σ.Ε και η Σπουδάζουσα ΠΑ.Σ.Ε το λέει ξεκάθαρα:  

Μόνο ένα ισχυρό λαϊκό εργατικό κίνημα ,  με ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα που θα καταργήσει  τους καπιταλιστές και την εξουσία τους, θα τερματίσει την εκμετάλλευση Ανθρώπου από Άνθρωπο  και τα κόμματά τους , θα ανοίξει ο δρόμος για την λαϊκή ευημερία .

Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός

είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός . 

Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας.