Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Παραδοχή της CIA για το πραξικόπημα του 1953 στο Ιράν

2013-08-21 23:00
ΗΠΑ
 
 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η 60ή επέτειος από το αμερικανοκινούμενο πραξικόπημα κατά του Ιρανού πρωθπυπουργού Μοχάμεντ Μοσαντέχ με βασική αιτία την απόφασή του να εθνικοποιήσει τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας για να μη γίνει βορά από την Αγγλο-Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (νυν ΒΡ) συνέπεσε με την επίσημη παραδοχή των ΗΠΑ πως η CIA βρισκόταν πίσω από την ενορχήστρωση του πραξικοπήματος της 18ης Αυγούστου 1953.

Σε απόρρητα αμερικανικά κρατικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν χτες σημειώνεται πως «το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μοσαντέχ και το Υπουργικό Συμβούλιο του Εθνικού Συμβουλίου, έγινε υπό τη διεύθυνση της CIA σε μια πράξη εξωτερικής πολιτικής».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή εγγράφων, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Independent», το πραξικόπημα ανατροπής του Μοσαντέχ είχε εγκριθεί προηγουμένως από τον Βρετανό, τότε πρωθυπουργό, Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον Αμερικανό, τότε πρόεδρο, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, φέροντας την κωδική ονομασία «TPAJAX» ή «Επιχείρηση Μπότα».

Στο πλαίσιο των προσπαθειών ανατροπής του Μοσαντέχ, αναφέρονται επακριβώς μέθοδοι όπως εξαγορά και «στρατολόγηση» Ιρανών βουλευτών από τη CIA, επιχειρήσεις προπαγάνδας με το τύπωμα και διανομή αντικυβερνητικών φυλλαδίων, χρήση εξαγορασμένων «αντικυβερνητικών διαδηλωτών» με στόχο την πρόκληση επεισοδίων κ.ά.

Μετά το πραξικόπημα του 1953, ακολούθησαν οι συλλήψεις και οι δολοφονίες εκατοντάδων υποστηρικτών της ανατραπείσας κυβέρνησης, ο ίδιος ο Μοσαντέχ συνελήφθη και φυλακίστηκε για τρία χρόνια με την κατηγορία της «προδοσίας» και στη συνέχεια τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό ώσπου πέθανε το 1967.